Jędrzejowskie Forum Internetowe Strona Główna Jędrzejowskie Forum Internetowe
www.forum.jedrzejow.eu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Mniam mniam
Autor Wiadomość
Palulal 
Per aspera ad astra



Wiek: 43
Dołączyła: 06 Lip 2005
Posty: 1827
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Pon 09 Sty, 2006   Mniam mniam

Co lubicie dobrego zjeść? A może znacie przepisy na jakieś fantastyczne potrawy? Zapraszam do wpisywania waszych propozycji :wink :
 
 
Palulal 
Per aspera ad astra



Wiek: 43
Dołączyła: 06 Lip 2005
Posty: 1827
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Pon 09 Sty, 2006   

"Włoska zupa pomidorowa"

Składniki:
200g makaronu
puszka białej fasoli
puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
1 cebula
łyżka oleju
sól
pieprz
3 szklanki bulionu
1/2 pęczek bazylii
cukier

Produkcja:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory osączyć, pokroić w kawałki, zalewę zachować. Fasolę osączyć z zalewy. Bazylię opłukać, pokroić w paseczki. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory wraz z zalewą i fasolę, zalać bulionem. Gotować 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Do zupy dodać bazylię, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać. Makaron rozłożyć do talerzy, wlać zupę

Smacznego :grin:
 
 
diablik

Dołączył: 09 Sty 2006
Posty: 3
Skąd: J-ów
Wysłany: Pon 09 Sty, 2006   mniam

wszystko bybyło wporzo ale ta fasola!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :twisted:
 
 
Palulal 
Per aspera ad astra



Wiek: 43
Dołączyła: 06 Lip 2005
Posty: 1827
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Pią 20 Sty, 2006   

"Jabłka pod pierzynką"


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 r11; 1 1/2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
galaretka cytrynowa
Masa śmietankowa:
600 ml śmietany 30%
bita śmietana w proszku (śnieżka)
3 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
Do dekoracji:
cynamon
kawa prawdziwa
kakao

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

Obrane i opłukane jabłka pokroić na cząstki. Przełożyć do garnka dodać cukier i smażyć pod przykryciem. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Chwilę ubijać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową. Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.
 
 
Palulal 
Per aspera ad astra



Wiek: 43
Dołączyła: 06 Lip 2005
Posty: 1827
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Czw 09 Lut, 2006   

Kluski śląskie

SKLADNIKI:

- 1 kg ziemniakow
- 25 dkg mąki ziemniaczanej
- sól


Ziemniaki obra, umyc, ugotowac i zemlec. Dodac make i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kulki w srodku robiac dziurke na sosik Very Happy i wlozyc do osolonego wrzatku. Gotowac do wyplyniecia
 
 
Palulal 
Per aspera ad astra



Wiek: 43
Dołączyła: 06 Lip 2005
Posty: 1827
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Czw 09 Lut, 2006   

Rafaello

SKŁADNIKI
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1,5 kostki margaryny Kasia albo Palma
1 paczka wiórków kokosowych
6 łyzek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 lub 3 paczki krakersów Lajkonika (albo petitek)

Z 1 litra mleka odlać szklankę i wsypać do niej obie mąki, dobrze wymieszać.
Resztę mleka zagotować z jedną szklanka cukru i cukru waniliowego. Gdy to
wszystko będzie się gotować dodać rozmieszaną mąkę z mlekiem. Budyń wystudzić.
W osobnym garnku zmiksować margarynę, dodając zimną masę budyniową. Nie miksować
dłużej niż 10 minut. Na koniec dodać wiórków kokosowych. Przekładać warstwa
krakersów, warstwa masy. Na sam wierzch masa i wiórki kokosowe.

Jedna uwaga - smakuje bardziej kokosowo, jak wiórki wsypie się do gorącego
budyniu, zamiast dopiero po zmiksowaniu z margaryną.
 
 
Moniczka


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 3
Skąd: Sędziszowa
Wysłany: Wto 07 Mar, 2006   

Nie znam żadnych przepisów bo nie lubię gotować a ty lubisz<??><??>
 
 
Palulal 
Per aspera ad astra



Wiek: 43
Dołączyła: 06 Lip 2005
Posty: 1827
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Wto 07 Mar, 2006   

Moniczka napisał/a:
Nie znam żadnych przepisów bo nie lubię gotować a ty lubisz<??><??>


Na to pytanie prosze odpowiadać w temacie "Czy lubicie gotować...." :wink :
 
 
BECIS 


Dołączyła: 05 Maj 2006
Posty: 446
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Czw 18 Maj, 2006   

KARCZEK W MUSZTARDZIE

80 dag karczku b/kości
musztarda(z gorczycą lub osobno musztarda i gorczyca)
olej
przyprawy(jarzynka, pieprz i co kto lubi)
smalec
2 cebule
woda

olej ,musztardę,przyprawy łaczymy razem.
karcze kroimy w plastry obtaczamy w przygotowanej wcześniej zalewie odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin.
potem obsmażamy z obydwóch stron i dusimy w garku (dodać skrojoną cebulę, podlać wodą). dusić aż mięso będzie miękkie.
podawać z ziemniakami, surówką.

bardzo polecam do wykorzystania.
moje dzieci się tym zajadają :grin: :D

[/b]
 
 
Palulal 
Per aspera ad astra



Wiek: 43
Dołączyła: 06 Lip 2005
Posty: 1827
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006   

Przepis wygląda apetycznie :spoko :spoko
Wypróbuję go w weekend :wink :
 
 
BECIS 


Dołączyła: 05 Maj 2006
Posty: 446
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Czw 25 Maj, 2006   

polecam ci jest naprawdę smaczny
a później mi napisz jak ci wyszedł :grin:
 
 
Marek 
FORUMOWICZ ROKU 2007
Dobry człowiek


Wiek: 47
Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 1748
Skąd: Tychy
Wysłany: Sob 10 Maj, 2008   

jako mniam mniam polecam swojskie kiełbaski przygotowane na grilu - dzisiaj testowałem i potwierdzam, że pychotka, a dodatkowo bez chemii...
_________________
Kości zostały rzucone...
 
 
 
gość-ówa1 
gość-ówa1

Wiek: 53
Dołączyła: 20 Cze 2008
Posty: 122
Skąd: woda
Wysłany: Wto 24 Cze, 2008   

a wy tam tylko mięcho i mięcho! bierze sie młode ziemniaczki (długa odmianę) podgotowuje, jak wystygną otacza sie to plasterkiem boczku wędzonego. pod boczek wciska sie to co jest w lodówce: korniszonkiem, paryczk, troszkę żółtego sera...i co tam jeszcze sprzed Wigilii zostało (hehehhehehe) boczuś :20 spina sie wykałaczka, obtacza w przyprawie grillowej z czosnkiem granulowanym, na grila z boczku.....iiiiiiiiiiiiiiii łoooooooooooomatko........zimne piwko! lepsze niz orgazm!!!!! :20 :20 :20 :20 :20 :20 :20
_________________
Doda przy mnie to pikuś!;)
 
 
puchbeary
SUPER FORUMOWICZ


Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 1050
Skąd: tuż zza rogu :D
Wysłany: Wto 24 Cze, 2008   

gość-ówa1 napisał/a:
lepsze niz orgazm!!!!!

No ja wolę orgazm ;)
Sorki za OT :D
 
 
 
gość-ówa1 
gość-ówa1

Wiek: 53
Dołączyła: 20 Cze 2008
Posty: 122
Skąd: woda
Wysłany: Czw 26 Cze, 2008   

jesteś pewien? mam na myśli orgazm! :20
_________________
Doda przy mnie to pikuś!;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group